Rekonstrukce děčínského pivovaru odstartovala

Děčín (30. října 2012) – Po letech chátrání najde historická budova děčínského pivovaru konečně nové uplatnění. Společnost SETTIMO Development plánuje zachovat původní podobu pivovaru a chce zde vybudovat nové centrum služeb. Významnou část areálu vyplní obchody, své si zde najdou i děti se svými rodiči v novém dětském centru. Plánováno je také vaření piva – původní účel budovy děčínského pivovaru tak zůstane zachován i do budoucnosti.

Děčínská provozovna pivovaru byla v roce 1995 uzavřena. V roce 2001 začal tehdejší vlastník děčínského pivovaru přestavovat budovy na obchodní a kancelářské prostory. Po dohodě s památkáři byly zachovány památkově chráněné části, ale některé zchátralé části budov bylo nutné odstranit. V roce 2007 tehdejší vlastník začal jednat o prodeji areálu společnosti Centrum Pivovar, a. s., která je pod kontrolou společnosti SETTIMO Development. K prodeji areálu došlo v roce 2008.

„Víceúčelové centrum jsme se rozhodli postavit kvůli záchraně historického objektu z roku 1849. Odezva trhu na tuto možnost využití areálu byla velmi dobrá a první nájemci začali o projekt projevovat zájem. Mezitím však nastala ekonomická recese a nikdo netušil, co bude,“ představuje projekt Vojtěch Ryvola ze společnosti SETTIMO Development. „Původně jsme plánovali začít s rekonstrukcí a rozvojem areálu ihned po převzetí. Kvůli ekonomické krizi, kdy vyčkávali i budoucí nájemci, jsme start projektu mírně posunuli,“ pokračuje Vojtěch Ryvola.

Situace se postupně změnila. „K říjnu 2012 je pronajato již 50% komerčních ploch Centra a s řadou nájemců se vedou jednání. Očekává se, že do Vánoc letošního roku se podepíší rozjednané smlouvy na celkovou obsazenost přes 60%, což je rok a čtvrt před otevřením velmi zajímavý výsledek,“ potvrdila paní Martina Bártek, místopředsedkyně představenstva spol. SB Property Services.

Hlavním motivem pro volbu Děčína pro budoucí investici společnosti SETTIMO Development byla tehdejší absence moderního nákupního centra. „Děčín je jedním z mála českých měst s 50 000 obyvateli, kde dosud chybí plnohodnotné a moderní nákupní centrum. Ve hře byly původně dvě lokality, ale vedení města se naštěstí rozhodlo pro naši variantu, protože jde v podstatě o revitalizaci brownfieldu v naprostém centru města, zatímco při realizaci konkurenčního projektu by padl za oběť park.“

Při přípravě projektu bylo nutné zohlednit, že jde o chráněnou historickou památku. Architekti zohlednili všechny požadavky a připomínky památkářů. To se samozřejmě odrazilo i v nákladech na celý projekt. „Vzhledem k výši investice jsme uzavřeli smlouvu s finančním partnerem, nemovitostním fondem RSJ Private Equity, přičemž společnost SETTIMO Development zůstává i nadále developerem projektu a nese za celý projekt zodpovědnost,“ říká Ryvola.

Projekt CENTRUM PIVOVAR DĚČÍN vznikne citlivým propojením původních historických budov pivovaru s novými prvky moderní architektury. Uprostřed pasáže v přízemí bude stará pivovarská brána z roku 1905 postavená z pískovcových kvádrů, ale také 56 metrů vysoký pivovarský komín. Celý komplex je situován ve svahu, takže parkoviště na střeše objektu bude mít přímý vstup do prvního patra nákupní pasáže. Pěší návštěvníci budou mít k dispozici dva vchody v přízemí nákupní pasáže. Pro návštěvníky budou k dispozici obchody, restaurace, rychlé občerstvení, kavárny, supermarket a další služby. Pro nejmenší návštěvníky centra a jejich rodiče bude připraveno originální centrum rodinné zábavy, které nabídne spoustu atrakcí, multifunkční hřiště, malý svět pro batolata nebo prostory pro občerstvení.

„Staré časy zde chceme připomenout vytvořením restaurace s minipivovarem. A pokud se to podaří, chceme obnovit výrobu piv, která se zde kdysi vařila. Hospoda by měla být v prostorách původního objektu s klenutými stropy a pivovar by měl být její součástí,“ říká Ryvola.

Investor také předpokládá, že se projekt stane impulsem pro místní ekonomiku. „Očekáváme, že v centru najde pracovní uplatnění více než 200 lidí z Děčína a blízkého okolí. Zlepší se také samozřejmě dostupnost možností pro nákupy,“ doplňuje Ryvola.

Dokumenty ke stažení