Supermarket Billa:

PO–NE  8:00–21:00

 

Obchody:

PO–NE  9:00–20:00

 

Pivovarská restaurace Kapitán:

NE–ČT  11:00–22:00
PÁ–SO  11:00–23:00
 

Otevírací doba během svátků v roce 2024

 

Centrum Pivovar 

Sofijská 2/3, Děčín VI-Letná
405 02 Děčín

 

+420 777 623 031

(Správa Centra PO - PÁ  9:00–16:00)
info@centrumpivovar.cz

 

Mapa - jak se k nám dostanete?

Zastávka MHD Pivovar

 

Jízdní řády DPMD

Zákazníkům je zdarma

k dispozici 420 ven­kovních

parkovacích míst na střeše obchodního centra.

Příjezdová komunikace je z kruhového objezdu

ulic Ruská, Sofijská a přímý vjezd z ulice Slovanská.

Buďte s námi v kontaktu a sledujte naše stránky na Facebooku.

Buďte s námi v kontaktu a sledujte nás na Instagramu.

PROCESISMUS - Galerie Centra Pivovar Děčín 03-04/2023

Co je to PROCESISMUS?


Procesismus je nový výtvarný směr, který tvoří most mezi malířem a divákem. Procesistické obrazy vznikají improvizací více malířů na společné plátno, kdy na procesu tvorby se spolupodílí desítky až stovky dalších diváků, kteří jsou přímo účastni procesu tvorby od první myšlenky až do posledního tahu.

Na počátku je známo pouze téma námětu a celý proces od samotného vymýšlení až po dokončení je výsledkem spolupráce a interakce mezi malíři a diváky. Ti zasahují do obrazu svými nápady, hlasováním v anketách a nebo jen připomínkami, které se řeší buď naživo, nebo během živého vysílání, kdy malíři přímo reagují na diváky. Takto vzniká v přímém přenosu dílo, které reaguje na diváky a ti zase dávají zpětnou vazbu malířům. A až do dokončení obrazu není známo, jak bude dílo nakonec vypadat.

Tímto způsobem vznikají mnohovrstevnaté obrazy přesahující hranice jednotlivce, které svou komplexností a složitostí mohou diváka bavit dlouhé hodiny, během kterých se neustále odkrývají nové příběhy a souvislosti v obraze.

Ač se obrazy na první pohled mohou jevit jako surrealistické výjevy, ve skutečnosti se obrazy zabývají hlubokými tématy jako je třeba zkoumání podstaty lidství, nebo mapující svět kolektivního vědomí o daném tématu.

Takový přístup k malbě, kdy maluje více malířů naráz, přes sebe a ve spolupráci s diváky a obecenstvem, kteří jsou přímo účastni procesu, je světově jedinečný. Postup, který se zaměřuje zejména na proces tvorby a zachycování tady a skrze improvizovanou malbu malíři nazvali: Procesismus.

 

O MALÍŘÍCH

Malíři Václav Kovář, Jan Simandl a Adam Windsor spojili své síly v době začínající covidové epidemie založením malířského spolku Nevzdělanci, kde sdružovali neakademické malíře- samouky, kteří opustili vody diletantství a chtěli svou tvorbu rozvíjet dál. Vedle samotné tvorby, pořádání výstav a plenérů začalo vznikat na stejnojmenném YouTube kanále spousta videí, pořadů o umění a podcastů věnované malování a umění vůbec.

V červnu 2021 vytvořili malíři v rámci dvoufázové performance první procesistické dílo: obraz Zahrada přání. Ten vznikl během 72 hodin nepřetržitého živého vysílání, kdy trojice malířů v první částí namalovali obraz zcela podle přání diváků, kteří svými přáními a hlasováním přímo ovlivňovali, co bude na obraze. Od jeho skladby, jednotlivých předmětů až po hlasování o použitých barvách.

Ve druhé fázi performace malíři obraz, vzniklý z nápadů diváků, rozstříhali obraz na 300 kousků, každý očíslovali a podepsali a poslali tak zpět mezi lidi. Kdo ví, třeba se jednou najde někdo, kdo se pokusí tento první obraz zpátky složit.

Přístup, kteří malíři zvolili je světově jedinečný a dosud neviděný. A malby, které tímto způsobem vznikají se vyznačují mnohovrstevnatostí, složitostí a zejména hravostí. Jak sami autoři říkají: jedná se o obrazy plné obrazů.

 

Kudyznudy.cz